Susan Heikkinen: Sketsofrenia – Sata suomalaista sketsihahmoa (SKS 2016)

Posted on

Susan Heikkisen Sketsofrenia esittelee nimensä mukaisesti 100 suomalaista sketsihahmoa 1980-luvulta vuoteen 2015. Heikkinen on kelpuuttanut kirjaansa vain sellaiset hahmot, jotka ovat esiintyneet useammin kuin kerran. Hänen valitsemansa hahmot eivät välttämättä ole parhaita hahmoja, vaan valittujen hahmojen on tarkoitus tuoda esille niiden monipuolisuuden ja rikkauden. Hän kuitenkin tunnustaa, että sata hahmoa on suppea, mutta johonkin raja on vedettävä.

Syy miksi suomalaisilla tuntuu olevan erityisen läheinen suhde näyttelijöidemme ja käsikirjoittajiemme luomiin sketsihahmoihin on Heikkisen mukaan mm. siinä, että hahmot puhuttelevat meitä, koska heissä on usein piirteitä, joita voimme tunnistaa ympärillä olevista ihmisistä tai ehkä jopa itsestämme. Parhaimmat sketsihahmot nimenomaan pohjautuvat todellisuuteen. Esimerkiksi Putouksessa esiintyneen Jussi Vatasen esittämä Antsku on malliesimerkki, että realistinenkin hahmo voi olla todella hauska. Sketsihahmot ovat myös aikansa kuvia, jotka kertovat aina jotain omasta ajastaan.

20161023_201101

Heikkisen otos on erittäin monipuolinen ja itseäni ilahdutti omien lempihahmojeni mukana olo. Kuten kuvasta näkyy itselleni rakkaimmat sketsihahmot löytyvät Spede ja Vesku-showsta. Minut nauramaan saivat Helsingin herrojen ihannenainen Tyyne, kinasteleva mutta kuitenkin toisiaan rakastavat Ritu ja Rape Tampereelta sekä tietenkin ihana Uuno Turhapuro, unohtamatta tietenkään Jean Pierre Kuselaa ja Puppea. Kirja herätti myös muistoja, varsinkin osio, jossa Heikkinen kertoo Pirkka-Pekka Peteliuksen luomasta James Potkukelkasta. Kuten useimmilla sketsihahmolla myös Potkukelkalla on tarttuva hokema, ”AAPUUVAA!”. Muistan kun lapsena ystävien kesken huutelimme tätä ja tästähän vanhemmat eivät tykänneet. Koska meillähän ei ollut mitään todellista hätää. Heikkinen mainitseekin, että tämä ”AAPUUVAA”-huutoinnostus ulottui koko Suomeen, joka herätti huolta julkisessa keskustelussa. Tekijät joutuivat muuttamaan hokemaa. Niinpä Polkukelkka huusikin mm. ”jelppivä”, ”hjelp”. Kuitenkin (onneksi) yhdessä viimeisimmistä Pulttibois-jaksossa James Potkukelkka huutaa paniikin iskiessä kuitenkin sen mitä siinä tilanteessa kuuluukin huutaa: ”AAAPUUVAA…”.

Kirja on mainio kaikille televisioviihteen, huumorin ja nippelitiedon ystäville. Lukiessa tekee mieli vain kaivaa sketsihahmot YouTubesta, Ylen Elävästä arkistosta ja omista DVD-kokoelmista esiin ja antaa heidän naurattaa itseään.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta.

JG

Kirjaa on saatavilla Turun Kansallisen Kirjakaupan myymälöistä ja verkkokaupasta. Saatavuus voi vaihdella.