Bente-Helen Schei: Letitellen (Bazar 2016, suom. Päivi Kivelä)

Letitellen on, kuten nimestä voi päätellä, kirja, jossa opetetaan tekemään erilaisia lettejä. Se on mukava perusteos ihmiselle, joka ei lettien maailmaan ole kovinkaan syvälle vielä sukeltanut, mutta kiinnostusta on.  Kirjassa esitellään peruslettimalleja kuten tavallinen kolmiosainen, ranskalainen, hollantilainen ja kalanruotoletti. Näitä perusmalleja sovelletaan kirjassa monin eri tavoin, mm. lisäämällä nauha- tai helmikoristeita, yhdistämällä kaksi tekniikkaa tai yhdistelemällä monta pienempää lettiä kauniiksi kampaukseksi. Kirja sisältää yhteensä 75 erilaista kampausmallia.

Kirja alkaa selittämällä hieman lettien, ja yleensäkin kampausten tekemisen perusasioita ja mitä kannattaa ottaa huomioon.  Välineistä tekstissä kerrotaan mukavasti ja omaan kokemukseen nojaten, tosin jos välineet eivät ole ennestään tuttuja, et ehkä vieläkään tiedä mitä tarvitset. Viereisen sivun kuvat ovat apuna, mutta selkeä välineiden listaus kuvan kanssa olisi voinut olla lukijalle avuksi.

Kirja etenee perusleteistä ja – tekniikoista monimutkaisempiin kampauksiin. Tekijä on jakanut lettityypit käyttötilanteen tai tunnelman mukaan: arki, liikunta, lapsille, juhla, kansallispuku-tyyliset, romanttiset ja häät sekä viimeisenä osiona ”Isä letittää”, joka tarjoaa helppoja, mutta hauskan näköisiä ohjeita isien, tai kenen tahansa, kokeiltavaksi lasten kanssa. Jokaisen kampauksen kohdalle on merkitty vaikeustaso (1-3 kampaa) sekä aika-arvio työn tekemiseen.

Kirjan malleja testattiin tätä kirjoitusta varten yhden aikuisen naisen ja kolmen 12-vuotiaan tytön voimin. Tytöistä yksi oli kohtalaisen kokenut lettien tekijä, muilla ei ollut paljoa kokemusta. Valitsimme kolme lettiä, jotka toteutettiin tyttöjen hiuksiin ja vertasimme sitten vaikeustasoa ja aikaa, jotka kirjassa mainitaan, omiin kokemuksiimme. Letit valittiin tyttöjen mieltymysten mukaan.

Ensimmäinen letti: Viiden osion letti (kaksi kampaa, 10 min)

5-osaletti

Totesimme nopeasti, että tämä letti vaatii erityisen paljon sorminäppäryyttä. Alun perin tätä lettiä yritti useaan kertaan tehdä 12-vuotias, siinä onnistumatta. Aikuinen sai jonkinlaisen letin aikaan muutaman yrityksen jälkeen. Tämä letti oli aikamoista aivojumppaa ja todellakin jumppaa sormille, varsinkin kun letitettävän hiukset olivat aika pitkät eli letistäkin tuli aika muhkea. Olimme sitä mieltä, että vaikeustaso voisi olla merkitty korkeammaksikin. Aikaa kului todella kauan, että tekniikan oppi, mutta letin teki lopulta varsin nopeasti.

Toinen letti: Ranskalainen kalanruotoletti (kaksi kampaa, 15 min)

ranskiskalanruoto

Letin teki tytöistä eniten lettejä tehnyt ja molemmat perusmallit olivat hänelle tuttuja. Hetken kesti opetella tekniikkaa, mutta muuten tämä letti oli kohtuullisen helppo toteuttaa. Ohjeet olivat selkeät, joten kokenut letittäjä selviää tästä letistä mukavasti. Jos et ennen ole tehnyt ranskalaista tai kalanruotolettiä, opettele ensin nämä tekniikat. Totesimme vaikeustason olevan sopiva ja aika-arviokin olisi pitänyt paikkansa hieman lyhyempiin hiuksiin.

Kolmas letti: Sydänletti (kaksi kampaa, 15–20 min)

sydänletti

Letin teki tytöistä vähemmän lettejä tehnyt ja hetken kesti ranskalaisten lettien aloittelu sopivasta kohdasta, mutta itse kampaus oli helppo toteuttaa ja vei ehkä jopa vähemmän aikaa kuin kirjassa arvioitiin. Totesimme, että vaikeustaso ei ehkä ole sama kuin edellä mainituissa, tosin voi olla, että sydämen tarkka kohdistaminen ja siistin kampauksen teko vaatii lisäaikaa. Tässä, kuten muissakin kampauksissa, olisi ollut apua hiusten kostutuksesta, kuten kirjan tekijä jo alkuohjeissa mainitsee. Kannattaa siis noudattaa kokeneemman neuvoa.

Kirja on mukava perusopas lettien tekoon, mutta tarjoaa myös lisäkikkailuun ohjeita, niitä kaipaaville. Jos omistat jo jonkun muun lettikirjan, ovat osa malleista varmasti sinulle jo tuttuja, mutta kuten hyvässä käsityökirjassakin, alussa on aina oltava perustekniikat esiteltynä ennen kuin siirrytään sovelluksiin.

Kirjan kirjoittaja aloitti lettiensä esittelyn Instagramissa ja sieltä hänet löytää nimellä @flettemamma.

Kiitos kustantajalle pyydetystä arvostelukappaleesta.

VN


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 54 = 62