Wyld, Evie: Kaikki laulavat linnut (TAMMI 2016, Suom. Sari Karhulahti)

”- – ja elämä on aina tällaista ja minä olen aina täällä.”

Näin päättyy Evie Wyldin romaani Kaikki laulavat linnut, joka on voittanut sekä EU:n kirjallisuuspalkinnon että Miles Franklin Award -palkinnon.

Romaani tarjoaa raikkaan ja yllättävän tavan kuvata yhden naisen selviytymistä maailmassa, joka ei häntä ymmärrä. Tarina on samaan aikaan kaunis ja ruma, hellä ja väkivaltainen. Se on ristiriitojen summa, aivan kuin elämä.

Wyld KLL
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Britannian rannikolle, jossa päähenkilö Jake asuu koiransa ja lampaidensa kanssa. Jake on kotoisin Australiasta ja myös sinne lukija pääsee matkustamaan, lukiessaan Jaken elämän vaiheista, hieman kerrallaan. Jaken kohtaamiset ihmisten kanssa ovat jokseenkin jäykkiä ja suhde vastakkaiseen sukupuoleen on ehkä hieman kieroutunut. Kirjassa hienoa on se, miten kirjan edetessä, ymmärrät päähenkilön toimia yhä paremmin.
Romaanin henkilöt eivät ole sitä mitä aluksi luulet. Aluksi hyväntahtoiseksi mieltämäsi henkilö ei ehkä sitä oikeastaan olekaan; selkeästi ikävän oloinen voikin osoittautua omalla tavallaan helläksi ja rakastavaksi. Luonnekuvaukset rakentuvat kirjan viimesivuille asti, sillä kirjalla on erikoinen tapa siirtyä ajassa edestakaisin luvusta toiseen. Mitä pitemmälle kirjassa pääset, sitä kauemmas menneisyyteen kurkistat.
Kirja esitellään trillerinä ja toki siinä on oma jännitysmomenttinsa. Jokin tappaa Jaken lampaita ja Jake näkee suuren tumman pedon kuljeskelevan lähimaastossa. Trilleriä tästä kirjasta ei kuitenkaan mielestäni saa, pääpaino on Jaken elämäntarinalla. Nämä kaksi asiaa kuitenkin kietoutuvat mielenkiintoisella tavalla yhteen ja ratkaisu jätetään lukijan pääteltäväksi. Uskotko ovia availeviin, lampaita tappaviin villipetoihin vai onko asialla synkän elämän luomat varjot ja ahdistunut ihmismieli?
Kaikki laulavat linnut saa lukijan ajattelemaan, arvailemaan ja analysoimaan. Se voi olla suorastaan ärsyttävääkin luettavaa, mutta huomaat silti jatkavasi lukemista. Jos kronologinen kerronta ei ole sinulle tärkeää tai kaipaat jotain hieman erilaista luettavaa, tässä sinulle kirja. Jos kaipaat kaukomaille, Wyldin kirja taitavasti kuljettaa sinut tuuliselle Britannian rannikkoalueen saarelle sekä kuumaan ja kuivaan Australiaan.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

VN


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 + 4 =